Lumigrip verlichte leuning balustrade
lumigrip verlichte trapleuning

Domotica in huis: handig en voordelig

2 mei 2016

U heeft vast wel eens gehoord van domotica, maar wat houdt het nu precies in? Domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus wat staat voor huis en tica wat lijkt te duiden op toegepaste wetenschap zoals het begrip robotica. De letterlijke vertaling van domotica is huisautomatisering. Domotica is eigenlijk een slimme techniek waarin de integratie van technologie en diensten de kwaliteit van het wonen en leven verbeteren. Domotica in huis geeft u tal van voordelen. Bent u benieuwd welke dit zijn? In dit artikel leest u alles over domotica in huis en de omgeving!

Domotica in huis en buitenshuis

Domotica in huis wordt eigenlijk wel gezien als de ontwikkeling naar het huis van de toekomst. Een ander woord hiervoor is ook wel huisautomatisering. Het maakt niet uit in wat voor huis u leeft, want domotica in huis is beschikbaar voor elk soort woning. Van een appartement tot aan een vrijstaand huis. Het maakt ook niet uit of u een nieuwbouwwoning heeft of een bestaande woning. Deze slimme technologie is toe te passen in en rondom elke woning. Daarbij komt dat er vaak wordt gedacht dat domotica in huis voor de gemiddelde Nederlander niet te betalen is, maar dat is absoluut niet waar!

De belangrijkste voordelen van domotica in uw huis

Door de toepassing van domotica in huis wordt het leven van een mens een stuk makkelijker. Het idee achter domotica in huis is eigenlijk dat verschillende installaties en apparaten worden gekoppeld, zodat deze met elkaar kunnen communiceren. U kunt het systeem achter domotica geheel naar uw eigen wens instellen, waarbij u er zelf voor kiest welke installaties en apparaten u hierop wilt aansluiten. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw verlichting te automatiseren. U kiest dan zelf wanneer u welke sfeer in huis met verlichting wilt creëren. Dat is handig! Ook een RVS trapleuning met LED verlichting kan bijvoorbeeld aangesloten worden op een domotica systeem. Zo vergroot u de veiligheid op uw trap en verkleint u automatisch de kans op ongelukken. Los van het feit dat deze trapleuning visueel gezien ook een aanwinst is voor uw woning. Naast een stukje comfort, kunt u met domotica in huis besparen op energie, uw huis beter beveiligen en langer blijven wonen in uw vertrouwde omgeving.

Enkele voorbeelden van domotica in huis

Domotica in huis stelt u gemakkelijk in via bijvoorbeeld uw smartphone of tablet. U kunt ervoor kiezen om uw woning in de nachtstand te zetten wanneer u naar bed gaat. Oftewel met één druk op de knop alles in de stand-by stand waardoor de verlichting en verwarming uitgaan, maar daarentegen het inbraaksysteem aan gaat. Wordt het een hele warme dag, dan kunt u de zonwering vanuit uw werk alvast goed inregelen, zodat het in uw woning niet te warm wordt. Gaat u binnenkort op vakantie? Ook dan kan dit systeem u helpen! U kunt alles in uw huis precies zo laten lopen als normaal, waardoor het lijkt dat u helemaal niet op vakantie bent. Ideaal tegen inbraak. Heeft u een lekker dagje gewerkt en zou u het toch wel fijn vinden dat wanneer u thuiskomt de ovenschotel in uw oven alvast is opgewarmd? Dat kan ook met domotica in huis. Zo schakelt u eenvoudig het gewenste huishoudelijke apparaat in. De eerdergenoemde voorbeelden spelen in op luxe en gemak, maar ook op energiezuinig wonen en minder risico op inbraak. Los van comfort, energiebesparing en beveiliging in en van uw huis, kan domotica ook ondersteunen bij zorgtaken. Het systeem is zo slim dat wanneer iemand in de douche is gevallen, automatisch alarm geslagen wordt wanneer de persoon langer dan normaal aan het douchen is. Op afstand kan dan hulp ingeroepen worden.

Kortom, domotica in huis is niet alleen een stukje luxe en comfort, maar kan u ook geld besparen door energiegebruik optimaal in te regelen. Daarnaast kunt u door het automatiseren van zorgondersteunende functies op oudere leeftijd nog steeds thuis blijven wonen.

Domotica in huis: handig en voordelig